Wat brengt 2020?

Neonics

Neonicotinoiden, kortweg neonics, zijn  de meest schadelijke pesticiden voor bijen. Sinds 2018 zijn de 3 belangrijkste -clothianidin, imidacloprid en thiamethoxam- in openlucht verboden door Europa. Jammer genoeg is er nog een achterpoortje: lidstaten hebben namelijk de mogelijkheid om een noodtoelating te geven “indien de bedreigde teelt niet met andere redelijke middelen kan worden beschermd”. Die uitzondering vroeg en kreeg België voor bietenzaad.

In Nederland wordt het verbod op die neonics wel gehandhaafd, maar dat verbod gaat dus enkel om een verbod in openlucht. In bijvoorbeeld serres, mogen alle soorten neonics nog steeds gebruikt worden. Het idee: een serre is een afgesloten systeem, waar bijen niet komen en er daarom geen last van hebben. Maar iedereen met een beetje gezond verstand weet dat de natuur zo niet werkt: bijen komen wél in serres en pesticiden worden wél opgenomen in het grondwater.

 

Wat met 2020?

We beginnen met het slechte nieuws want ook dit jaar verkrijgt België de toelating om bietenzaden te gebruiken die een neonics-coating hebben, ondanks het algemene Europese verbod.

Een ietwat positieve kanttekening: “Slechts”  30 procent van de Belgische bietentelers koos vorig jaar voor bietenzaad dat voorzien was van zo’n coating met neonicotinoïden. De zware gebruikseisen waren voor veel van hen een reden  om dit zaad niet te gebruiken.

SOS mezen

affiche sos mezen

Vorig jaar heeft ons onderzoek SOS mezen heel wat gemoederen beroerd. Niet verwonderlijk natuurlijk, want de resultaten waren bedroevend: we vonden maar liefst 36 verschillende pesticiden in de dode mezenjongen. Een gelijkaardig onderzoek in Nederland bracht dezelfde resultaten aan het licht.

 Lees het hele onderzoek. en een gelijkaardig onderzoek in Nederland.

 

 

 

Wat met 2020?

De resultaten van de campagne SOS mezen is ook de politiek niet ontgaan. Ludwig Vandenhove (sp.a) stelde daarover een parlementaire vraag aan minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Zij antwoordde dat verder onderzoek is aangewezen “omdat de studie geen uitspraken doet over de afkomst van de pesticiden en of er verband is met de bestrijding van de buxusmot”. De minister zal het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) vragen om na te gaan hoe en wie het onderzoek naar de mezensterfte het best kan doen. Wordt vervolgd.

Red bijen en boeren

imker controleert kast

Dat onze bijen het moeilijk hebben is jammer genoeg een oud zeer. Daarom schaart Velt zich samen met 89 andere Europese organisaties achter het Europese Burgerinitiatief Red Bijen en Boeren

Bedoeling is om de synthetische pesticiden uit te faseren tegen 2035 en dit niet tegen, maar mét de boeren.

Als we tegen september 2020 1 miljoen handtekeningen verzamelen, dan moet de Europese Commissie onderzoeken of en hoe ze de eisen in wetgeving kan omzetten. Jouw stem is dus ontzettend belangrijk.

Meer informatie én hoe je kan stemmen vind je hier

Aantal synthetische pesticiden nu al verboden

distel

Er is gelukkig ook goed nieuws: de verkoop en het niet-professioneel gebruik van selectieve herbiciden die minstens één werkzame stof van synthetische oorsprong bevatten, zijn vanaf nu verboden. Het gaat dan vooral om producten met pyridinecarboxyleenzuren en een groep herbiciden met als meest bekende stoffen aminopyralid, clopyralid, fluroxypyren en triclopyr. Heel concreet: selectieve onkruidbestrijders.

Landbouwers gebruiken ze als selectieve onkruidbestrijders in granen en ook distels, brandnetels en jakobskruiskruid verdwijnen in een oogopslag. Tot vorig jaar konden ook particulieren deze herbiciden onder de naam Bofix Garden, Dinet Garden, Gazon Net Turbo, Pelous’Net en Silvanet Garden vrij in tuincentra kopen. Nu is dat dus niet meer het geval.  Het particulier gebruik van deze herbiciden is vanaf begin dit jaar zelfs strafbaar.

 

 

en ook chloorpyrifos mag niet meer

uitbundige groentjes

Europa heeft het gebruik van chloorpyrifos verboden: eind januari 2020 verstrijkt de markttoelating.

Chloorpyrifos is een insecticide dat  sinds 2006 toegelaten was in de Europese Unie. Het wordt  gebruikt om fruit en groenten te beschermen tegen bodeminsecten. Het product ligt al lang onder vuur en was in acht lidstaten sowieso al verboden, in België en Nederland was het wel nog toegelaten.

Een studie van het Europees voedselveiligheidsagentschap Efsa, concludeerde dat het middel mogelijk neurologische schade kan aanrichten tijdens de ontwikkeling van jonge kinderen en mogelijk ook genetische mutaties kan veroorzaken. Hierop besloot de Europese Commissie om het product in heel Europa te verbieden.

Help je mee in 2020?

schraal landschap

Als je dit beeld van een schraal landschap ook maar niks vindt dan kunnen we jouw hulp en steun goed gebruiken.

Ook dit jaar willen we de vinger aan de pols houden als het om pesticiden gaat. We ijveren voor een biodiverse wereld, zonder pesticiden. Je kan daarmee beginnen in je eigen tuin, daar hebben we een  fijne brochure over gemaakt waar je zelf mee aan de slag kan. Maar zoals hierboven al aangehaald kunnen we je stem ook goed gebruiken om te wegen op het Europees (Bijen- en boeren-)beleid.

Je kan ons natuurlijk ook steunen met een gift. Als je in België woont kan dat hier. In Nederland doe je dat best hier. Giften zijn fiscaal aftrekbaar vanaf 40 euro.

Je kan ook lid worden van Velt, de vereniging voor ecologisch leven en tuinieren. Zo draag je bij aan groene, duurzame en ecologische wereld.

2020 pesticidevrij poster

Over ons

Het is intussen duidelijk dat pesticiden slecht zijn voor onze gezondheid, voor het milieu, de bodem en het water. Daarom willen we tegen 2020 een pesticidevrije wereld.

Dat willen we bereiken door burgers, industrie en overheid te informeren over de schadelijke effecten van pesticiden en duidelijk te maken dat het gebruik ervan eigenlijk overbodig is. Er zijn heel wat preventieve maatregelen tegen ‘on’kruid en ‘on’gedierte.

Help je mee om een verbod op de verkoop van pesticiden te verwezenlijken? Dat zou fantastisch zijn!

Steun de campagne
logo Velt

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Zo blijf je op de hoogte van deze campagne en de behaalde doelstellingen.

Privacyvoorwaarden